Om oss

Lesesirkelen Leselyset så for første gang lesingens lys i januar 2000. Vi består av fire leselystne damer: Hilde Kaalvik, Gunhild Marie Standal, Mari Anne Aakerøy og Sigrid Bremseth, som møttes mens vi studerte bibliotekfag på Høgskolen i Oslo. Da vi senere alle sammen hadde slått oss ned i Trondheimsområdet bestemte vi oss for å danne en lesesirkel slik at vi regelmessig kunne dyrke vennskapet og vår felles interesse: litteratur.

Lesesirkelen Leselyset fungerer slik:
Vi møtes ca. en gang i måneden hjemme hos hverandre. Det går på omgang å stille stua si til rådighet (og kjøkkenet…)
I tillegg møtes vi på byens restauranter to ganger årlig til sommeravslutning og julebord.
Når lesesirkelen møtes har alle lest den samme boka og de ulike aspekter ved boka blir (mer eller mindre) grundig belyst gjennom diskusjon.
Det går på omgang å være den som foreslår hvilken bok som skal leses til neste møte. Forslagstilleren har som regel med seg 2-4 bøker vi kan velge mellom.

Bøkene vi leser skal helst oppfylle følgende krav:
Boka skal ikke være på mer enn 300 sider.  (Pga tidsklemma…).
Tilstrekkelig mange eksemplarer av boka skal være tilgjengelig på biblioteket.
Boka må være oversatt til norsk.

Artikkel om Leselyset i Kamille!

10 Responses to Om oss

 1. Marit Bjerkeng sier:

  Hei, Leselyset!

  Jeg kom over deres opplevelse av Sonetsjka av Ljudmila Ulitskaja på nettet.

  Ville bare fortelle at det nå er kommet en ny bok av samme forfatter: Medea og hennes barn.

  Jeg er oversetteren, tenkte bare at jeg skulle anbefale de av dere som likte Sonetsjka å følge opp. Personlig synes jeg Medea er en bedre bok.

  Lykke til videre med lesingen,
  vennlig hilsen Marit

 2. Anne Iversen sier:

  Hei, Leselyset!

  Det er Bazar forlag som gir ut Ulitskajas bøker. Dersom dere vil sender jeg dere gjerne hvert deres eksemplar av «Medea og hennes barn,» som Marit Bjerkeng anbefaler dere. Jeg er helt enig i at det er en fantastisk bok! Nå gleder jeg meg til å treffe forfatteren – hun komer på Norgesbesøk 21. oktober for å møte pressen, så da kan dere lese om henne i avisene også! Vi har også en annen bok denne høsten som jeg vil anbefale på det varmeste – «Kjærlighetens mørke side» av Rafik Schami. 900 sider om forbudt kjærlighet mellom to mennesker fra to rivaliserende familier i Syria. Spennende, lærerikt, romantisk og fantastisk!Ta kontakt hvis dere vil ha disse bøkene fra oss! Med vennlig hilsen Anne, Informasjonsansvarlig i Bazar Forlag.

 3. […] ser ut som om Lesesirkelen Leselyset i alle fall fungerer flott, og kan tjene som et strålende eksempel på en givende lesesirkel for […]

 4. Ågot Hamre sier:

  Hei, Leselyst!
  Jeg er med i en litteraturgruppe som har hengt sammen i mange år, men vi startet opprinnelig utfra Folkeuniversitetet i Sola og Nord Jæren. Lurer på om dere har noen gode tips til å få gode diskusjoner. Ikke altfor pretensiøst om komposisjon og sånt som noen av oss fikk opp i halsen på gymnaset. Men av og til syns vi at praten rundt boken ikke kommer så mye lenger enn at vi likte den eller likte den ikke.
  Siste to bøker hos oss er Skjønnhetsskolen i Kabul og Dores bibel.

 5. leselyset sier:

  Hei Ågot!
  Vel, vi har vel ikke noen oppskrift på hvordan få til en god diskusjon rundt boka. Noen bøker er det mye å snakke om, mens andre blir det mer «dette var en god/dårlig bok» og ikke så mye mer. Vi har ikke noe mål om å tolke boka hver gang, det vi ønsker er å få til en samtale om hva vi fikk ut av boka, og da varier det mye fra bok til bok. Noen ganger er det mest å si om de bøkene vi ikke likte! Jeg tror vi fire leser bøker på forskjellige måter, og da merker vi oss også ulike ting ved dem. Jeg er en boksluker, mens andre i lesesirkelen er gode til å merke seg språklige perler eller trekke tråder til andre bøker/forfattere.
  En god ting med vår lesesirkel er at vi alle kjenner hverandre godt og er trygge på hverandre, og da slapper vi av og må ikke bruke faglige termer og stø rundt oss med tolkninger og spissfinurligheter, vi kan bare si hva vi liker og hva vi ikke liker! Jeg jobber som bibliotekar og leser ofte bøker med det i bakhodet at jeg skal formidle dem til andre etterpå, og det kan noen ganger legge en liten demper på lesegleden. Men bøkene til lesesirkelen kan jeg bare kose meg med uten å tenke for mye på hva jeg skal si om boka for å «selge» den, for de andre har jo allerede lest den og jeg kan bare tenke på hva jeg liker og ikke liker ved den.
  Hilsen Sigrid

 6. Saisuke sier:

  For et fantastisk initiativ! Studerer bibliotekfag nå, selv. Håper jeg finner noen med samme pasjon for litteratur, og ikke bare yrket, iløpet av min studietid. Kos dere videre med gode bøker! 🙂

 7. Hilde sier:

  Hei dere leselystne!
  Mange spennende bøker på leselista deres – og ikke minst en delikat indisk kyllingrett. Nam.
  Har dere lyst til å bli med å teste et nytt nettsted som heter bokelskere.no?
  Send meg svar slik at jeg kan se e-postadressen deres, så skal jeg sende dere en invitasjon:)
  Hilsen Hilde B. Nesse

 8. Hei
  Denne ideen er genial, blir gjerne med!
  Om det er greit???

  Da gir jeg vel bare oppdatering her på denne blogen????

  Vennlig hilsen The blonde hippie

  • leselyset sier:

   Hei Blonde hippie!
   Du må gjerne komme med med kommentarer her på bloggen på de bøkene vi leser og har lest, det setter vi stor pris på!
   Hilsen Sigrid

 9. Linda Østhus sier:

  Hei
  Jeg jobber på Bokforlaget i Stavanger og vi har en meget bra bokutgivelse nå i november. Den kritikkerroste boka”Smuss” av Katarina Wennstam er endelig å lese på norsk. Dette er den første i en triologi som tar for seg menns vold mot kvinner. Da den kom ut i sverige i 2007 gikk den rett til topps på boklistene og solgte 185 000 eksemplarer.
  Hvis du/dere har lyst å lese og skrive litt om boka på bloggen din/deres, sender vi gjerne et lesereksemplar til deg/dere. Vi har mye spennende litteratur som kommer til våren.

  Mvh
  Linda Østhus (Linda-b75@hotmail.com)

  http://www.bok-forlaget.no
  http://www.bokforlaget.blogspot.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: