Havboka av Morten A. Strøksnes, del 2

Mandag 3. april møttes Leselyset hos Sigrid.
Hun disket opp med en kreasjon hun kalte Lises kyllingform. I tillegg til kylling var det både fløte, bacon, pesto og oliven oppi der, og den var kjempegod. Glutenfri spagetti hørte også til. Alle var veldig godt fornøyde med maten, bortsett fra Gunhild, som på vegne av Hilde følte at hun møtte etterlyse hjemmelaget glutenfri tagliatelle, som hun mente ville vært et bedre alternativ til kjøpingsspagettien. Gunhild har jo et litt anstrengt forhold til lister som legges lavt, så det var kanskje derfor.

Etter middagen fikk vi is, og her må vi berømme Sigrid for at hun hadde husket å ta ut isen av fryseren i rett tid. Vi hadde ingen problemer med å få forsynt oss slik vi ønsket. Sigrid hadde nylig vært på Sri Lanka, og hun kunne diske opp med et stort utvalg spennende og førsteklasses te. Det er mulig jeg husker feil her, men jeg tror vi drakk noe som heter Pekoe. Og vi fikk også smake Basilur, som duftet som en smågodtdisk i full blomst. Store pluss for å ha traktet i kanne, men et lite minus fordi det ikke var first flush.
Sigrid viste stolt fram den nye teboksen sin som så ut som EN BOK! Flere av oss ønsker nå å reise til Sri Lanka for å få kjøpt oss tilsvarende.
havboka_illOm boka:
Nå hadde vi lest ferdig Havboka og brukte selvsagt en del tid på å snakke om den. Vi hadde jo vært fornøyde sist og så fram til å lese neste halvdel. Oppsummerende kan man si at vi ikke var helt like begeistret ved lesingens slutt. Det var hele veien ei underholdende, lettlest og mange ganger interessant bok. Men det er noe med disse forventningene man får når noe er skrytt opp i skyene. Den var kanskje ikke SÅ fenomenal som mange skal ha det til? Det er jo ikke sånn at all denne informasjonen som forfatteren bringer til torgs er så veldig ny. Alle som har en del timer med naturdokumentar under beltet og er bittelitt interessert i naturvitenskap og miljø vil ofte føle at de får repetert og presisert gammelt nytt. Noen rundt bordet syntes også at det ble litt mye belæring og at skildringen av forholdet mellom hovedpersonen og Hugo er det mest interessante. Vi satte pris på skildringen mot slutten av hvordan de begynner å gå hverandre på nervene. Pussig nok sammenfaller dette at de to begynner å bli lei av hverandre godt med at vi som lesere begynner å bli lei av boka.
Vi snakket også om at boka har en skuffende slutt. Etter alt dette styret sier det liksom bare plopp, og så er det over. Så slutten var et antiklimaks som kanskje kunne kommet litt før. Mot slutten av boka er det dessuten et rart avsnitt som ikke helt passer inn i helheten. Der hovedpersonen blir dratt ned i havet og ført med strømmen. Hva skal liksom dette forestille? Siden det ikke er noen andre slike tulleavsnitt i boka satt vi alle igjen med hvert vårt lille spørsmålstegn som vi gud-skje-lov fikk holdt fram for hverandre under drøftingen av boka.
Ellers snakket vi om dyreplageraspektet som uvegerlig flyter opp til overflaten. Hvorfor gjør de egentlig dette, liksom helt uten tanke for konsekvenser? Bare for spenningens skyld? (Og for å få skrevet en bok, da, så klart…). Etter alt vi gjennom boka har fått høre om menneskenes forsøpling og utbytting av havet og dets skapninger, så hiver de bare plastikk på havet og lar ei uskyldig håkjerring svømme av sted med kjetting og faenskap hengende fast i seg for resten av livet. Så var det liksom greit likevel, for spenningens og utfordringens skyld. De måtte jo ha skjønt, hvis de tenkte seg litt om, at de ikke kom til å klare å få den opp i den der båten.
Det ble også nevnt at det virker umodent å reise av sted og sette livet på spill for noen guttestrekers skyld når man har ei kone som er 7 uker på vei. Jaja.
Men ellers så var det ei fin og lærerik bok da.
Ei typisk norsk saktebok.

Øvrig:
Ellers snakket vi som vanlig om mye forskjellig. For eksempel hadde Sigrid hatt noen problemer med rørene på badet, og vi belyste temaet rørproblemer gjennom den enkeltes erfaringer.
Vi snakket om fordelene med å ha symaskin. Den enkelte fikk også her anledning til å stå fram med sine symaskinfølelser.
Og vi snakket om hvilke filmklassikere det kan være greit å se sammen med barna.
Et annet tema vi brukte noe tid på var gjengangeren barneoppdragelse. Et nytt element i denne sammenhengen var vel at erfaringer fra barneoppdragelse ble vurdert å ha en overføringsverdi til nabooppdragelse.

For Leseyset:
Mari

 

 

One Response to Havboka av Morten A. Strøksnes, del 2

  1. leselyset sier:

    Veldig bra oppsummert Mari! Bare bittelitt skuffa over at min nyinnkjøpte sodastreamer ikke blir nevnt…… Hilsen Sigrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: