Livet og døden tar rotta på meg av Yan Mo

Vi møttes hos Sigrid en søndagskveld i november. God start med nybakte foccaciamuffins, hjemmelaget  rotgrønnsakssuppe og Munkholm juleøl. Særlig god for Gunhild, som ikke hadde spist siden frokost! (Noen tar det å stille sulten til lesesirkel mer seriøst enn andre). Ved bordet snakket vi om barneoppdragelse. Hildes hjertesukk over en smårebelsk 15 åring i huset ble raskt overgått av Gunhilds større hjertesukk over sin 9 årings utskeielser på internett de siste dagene. Ellers hadde Hilde tatt til seg Sigrids råd om å holde seg til to glass akevitt i helgas lutefisklag, og Sigrid briljerte med sine kunnskaper om fatlagring av akevitt på sherryfat kontra cognacfat.

livetogdøden

Etter maten ble det bokprat. Vi synes Mo Yans roman «Livet og døden tar rotta på meg» er fascinerende, spennende og lærerik. At vi får beskrevet og lært om kommunismen og kulturrevolusjonen på en måte som vi umulig kunne ha tilegnet oss ved å lese ei historiebok om samme epoke, ser vi på som en ekstra gevinst. Første bok, «Eselmiserer», handler om godseierens Ximen Naos ulykkelige liv som reinkarnert esel på sin egen gård. Å gå inn i et dyrs måte å se verden på føles absurd og troverdig på samme tid. Det viste seg at alle hadde stusset litt over hvor synsvinkelen ligger og hvem som er fortelleren i andre bok, «En okses styrke». Da Gunhild kunne forklare at gutten med det store hodet også er en av fortellerne, ble alt med ett mye mer forståelig for resten av Leselyset. Vi ser fram til å lese tredje bok, «Svinestreker», og er spent på hvor synsvinkelen ligger denne gangen.

Gunhilds gjennomgang av menyen på Rica Bakklandet gjorde oss sikre på at Leselysets julebord må gå av stabelen der i år. Bord ble bestilt, og vi håper på et godt bord ettersom vi var så tidlig ute med reserveringen. Sigrid hadde tenkt strategisk når hun serverte suppe til middag. Hun hadde nemlig laget ei stor og mektig ostekake med sitron til dessert. Vi hadde plass til mer og kaka var god nok til å kunne tas med på doktorgradsdisputasen Sigrid er invitert til senere. Spørsmål som ble diskutert under kakespisinga var: Er det best å feire barnebursdager hjemme eller borte? Bør man sende med ungdommer alkohol for å unngå at de drikker hjemmebrent? Eller drikker de bare mer? Mye å gjøre før jul- i år igjen! Hvorfor? Kan vi lese ut hele boka til neste lesesirkel selv om vi egentlig ble enige om å lese fram til fjerde bok «Et hundeliv»?

For Leselyset: Hilde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: