Krev din rett! Om kvinner og islam av Ayaan Hirsi Ali

Nok en gang møttes de leselystne kvinner til dyst. Denne gang hjemme hos Mari og vi ble som vanlig godt mottatt av ikke bare fruen i huset, men også husets herre samt avkommet. Det yngste skuddet på stammen satte tydelig spesielt stor pris på besøket. Lille Sølve (1 ½ år) koste seg verre i Sigrids fang og måtte praktisk talt vristes fra henne da det var sengetid. Vanskelig å si hvem av de to som koste seg mest.

Bordet var dekket med et assortert utvalgt ost og kjeks. Spennende tilbehør hadde også funnet veien til taffelet i form av bl.a. dadler. Det var det lenge siden noen av oss hadde spist og julestemningen økte etter hvert som inntaket økte. Sigrid bidro med noen nye bekjentskaper innen ost. Hun er blitt medlem av ”Buzzador” (forbrukertestprogram hvor du får vareprøver hjem) og hadde derfor store mengder ost hjemme. Nå fikk vi andre også teste av hjertens lyst. Det ble en lengre diskusjon om utseende, smak og lukt på spesielt blåmuggosten. Den kom skjevt ut fra hoppkanten med et heller ulekkert utseende, men kom kraftig mot slutten pga smaken som var overraskende bra. (Dette tar jeg de andres ord for da jeg har aversjon mot muggen mat).

Nok en gang viste det seg at Mari hadde et ess opp i ermet som hun holdt skjult for sine gjester litt vel lenge. Det glapp likevel ut av henne at hun hadde bakt en kake og da rakk vi heldigvis å moderere inntaket av ost og kjeks tilsvarende.

 Kveldens bokdiskusjon tok aldri helt av – til det var vi vel for enige. Historiene som Hirsi Ali forteller om kvinners tildelte plass i det islamske univers er naturlig nok opprørende for oss kvinner av den vestlige verden. Det er provoserende å høre om all urett begått mot hunkjønn av alle aldre og at det gis legitimitet i ly av religion og kultur. Fra vårt ståsted blir det naturlig nok underlig at jenter anses som mindreverdige og gjerne kan plages eller må stå på pinne for alt fra små brødre til gamle menn man er giftet bort til. Det er interessant å høre fortellinger ”fra innsiden” da Hirsi Ali har opplevd mye i sitt 42 årige liv. Født i Somalia som datter av en kjent opposisjonsleder, da faren måtte forlate landet, flyttet familien etter. De var innom Saudi-Arabia og Etiopia før de slo seg ned i Kenya. 22 år gammel ble Hirsi Ali tvangsgiftet og hun rømte til Nederland. Hun lærte seg språket, studerte og jobbet bl.a. som tolk. Hun ble etter hvert kjent som en krass kritiker av islam og det muslimske samfunnet og jobbet aktivt innen den politiske arena. Hirsi Ali er kanskje mest kjent i Norge for bråket rundt kortfilmen ”Submission I” (den tar for seg overgrep mot kvinner i islams navn) som førte til at den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh ble drept.

Da damene var utdebattert og mette, dukket det opp en bursdagsgave til vertinnen som hadde fylt år siden sist.  Tradisjonstro som vi er ble et par smakfulle øredobber overrakt. Da det samme paret prydet Mari’s ører ved juleavslutningen vår litt senere anser vi det som at de absolutt falt i smak.

For Leselyset: Gunhild

2 Responses to Krev din rett! Om kvinner og islam av Ayaan Hirsi Ali

  1. kasiopeiia sier:

    Når jeg er ferdig som student, skal jeg virkelig begynne å arrangere lesesirkel!

  2. Mari Aakerøy sier:

    Det er en god ide! Vi har enormt stor glede av vår :o)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: