After Dark av Haruki Murakami

 

afterdarkLesesirkel har blitt avholdt over After Dark av Haruki Murakami. Denne gang møttes vi hjemme hos Hilde. (Åsted ble byttet pga praktiske årsaker, så Mari får gleden av vertinnevervet en annen gang).

Til Leselysets store og uventede glede avstedkom After Dark en av de livligste diskusjonene vi har hatt på en stund. Alle hadde lest boken og synes den hadde noe for seg, om en ikke at forfatteren hadde skutt blink (terningkast fire ble nevnt).

På minussiden fant vi at boka hadde litt lite fremdrift og vi etterlyste et snev av konklusjoner. Handlingen var ganske ”standard oppskrift”, dog krydret med absurde elementer som til tross for sin ekkelhet var godt beskrevet. De surrealistiske sekvensene er ubehagelige og skiller seg klart fra resten av den (realistiske) historien. ”Blikket” i disse partiene er forfatteren som snakker direkte til leseren, hvor vi skal se etc. Vi får ikke høre hva personene i boka føler, men får til gjengjeld raust med dialog. Forfatteren beskriver bare utenfra, som observatør. Etter en kjapp sjekk konkluderte vi med at dette er en autoral, refererende synsvinkel, hvor vi har gleden av å være ”flue på veggen”.

Pga. av skrivestilen minner boka mye om et filmmanus (forfatteren har studert film ved Universitetet i Tokyo) og den er veldig visuelt skrevet. Dette fant vi ble litt kjedelig i lengden. Boka tok tid å lese og var noe langdryg. Ikke så veldig engasjerende for Leselysets damer altså!

Hovedpersonen Mari fremstår ikke som noen heltinne, og den vi fattet mest sympati med var den unge, kjekke Takahashi. Mari og hennes søster Eri fremstår som motpoler – en nerdete student, opprørsk og med vanlig utseende, den andre modell, oppsiktsvekkende vakker og opptatt av å gjøre alle til lags. De har begge mindreverdighetskomplekser overfor den andre.

I boka tvinnes ulike menneskeskjebner sammen på en fiffig måte. Takahashi er et bindeledd mellom søstrene Mari og Eri, og han er også den direkte årsaken til at Mari blir involvert i episoden på ”kjærlighetshotellet”. Horekunden som banker opp den kinesiske ungjenta angrer tilsynelatende ikke på sitt utløp for aggresjon. Han klarer ikke å forholde seg til at noe ikke går som planlagt og reagerer med vold.

Et tema i boka er lys vs. mørke, noe også tittelen spiller på. Handlingen utspiller seg foran et depressivt bakteppe som går som en rød tråd gjennom hele boka. Hendelsesforløpet er en eneste natt i Tokyo fra kl. 23:56 til 06:52 så historien utspiller seg også ” i ly av mørket”. Helt i sluttscenen får vi (heldigvis) en optimistisk touch så vi tror det kan gå mot lysere tider.

Vi diskuterte om leseren går glipp av noen dimensjoner ved boka om man ikke har sett filmen ”Alphaville” som det refereres til i boka og hvor viktig den omtalte jazzmusikken er for leseropplevelsen, uten at vi endte opp med noen konklusjon.

Noen mener at hvis man skal innlate seg på verker skrevet av herr Murakami så kunne man med fordel ha valgt ”Norwegian Wood” eller ”Kafka på stranden” istedet for ”After Dark”, da den ikke virker å være helt representativ for hans forfatterskap.

Hilde oppfylte vertinnepliktene til punkt og prikke og viste stor handlekraft da hun måtte vise uventede gjester døra, om de var enn så hyggelige, så kunne det ikke tillates at lesesirkelen gikk fløyten. Gjestene innså heldigvis viktigheten av den litterære forsamling og trakk seg skyndsomt tilbake uten å uleilige selskapet. Som nevnt var det en livlig diskusjon denne kvelden, mulig tankene fikk ekstra næring av de lekre osteanretningene Hilde hadde fått i hus. Utvalget strakk seg fra både chèvre og urteost til brie og en mystisk sak som så litt røykskadd ut stakkars, men som smakte svært sjarmerende. Vi hvilte ut etter endt dyst med å kosespise twist og rette fokus mot to av damenes hverdagsopprør à la fru Pigalopp. Dvs. Hilde utfordret det etablerte ved å ha umake sokker (gisp!) og Mari fulgte opp med innbitt fandenivolskhet og stilte med ulik farge på hårstrikkene i sin Pochahontas-lignende frisyre. Sigrid og Gunhild applauderte damenes distrighet og ser frem til fremtidige utslag av opprørstrang. Hilde vakte stor jubel da hun foretok utdeling av nytt bokmerke til samlingen vår – denne gangen medbrakt helt fra Hollywood!

For Leselyset: Gunhild

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: